Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Niklas Pedersen vid tigrarna på Köpenhamns zoo. Hör honom berätta om händelsen på Ölands djurpark i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Ölands djurparks förklaring kring tigerolyckan – anmälan försvann i posthanteringen

Publicerad

2017 stängdes praktikanten Niklas in med en tiger på Ölands djurpark. Men Arbetsmiljöverket fick aldrig kännedom om den allvarliga incidenten, något som SVT berättat i sin granskning av parken. Nu har parken gett sin förklaring – anmälan skickades med vanlig post.

Enligt parken var Niklas skola delaktig i utredningen – men enligt skolan är det inte sant.

SVT Småland och TT har tidigare berättat om hur en praktikant, Niklas Pedersen, blev instängd ensam med en tiger på Ölands djurpark sommaren 2017, och att parkens ledning efter händelsen uppmanade honom att hålla tyst om den.

I slutet av mars i år begärde Arbetsmiljöverket in uppgifter om incidenten med tigern, eftersom de aldrig registrerat någon anmälan kring händelsen.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Nu svarar Ölands djurpark att de gjorde en utredning som de skickade med vanlig post till Arbetsmiljöverket, men att de inte kan svara på var den finns registrerad.

I klippet kommenterar Niklas Pedersen parkens förklaring.

Hävdar att praktikantens skola var med i utredning

I svaret skriver parken också att utredningen ”genomfördes i dialog med skolledningen på den skola som praktikanten gick på”. Men det är uppgifter som inte stämmer med de uppgifter som SVT Småland fått från skolan. Skolans kommunikationschef skriver i ett mejl till SVT att:

”Nej. Vi har ikke fået information fra hverken Ölands djurpark eller Svenska djurparksföreningen om händelserna. Vi fik først informationen lang tid efter episoden, da eleven fortalte os om sagen.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Niklas Pedersen vid tigrarna på Köpenhamns zoo. Hör honom berätta om händelsen på Ölands djurpark i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Skolan har sedan de fick kännedom om händelsen valt att inte rekommendera någon elev att göra praktik på Ölands djurpark.

Ölands djurpark skriver i ett mejl till SVT att de inte vill kommentera ärendet så länge Arbetsmiljöverkets ärende kring händelsen med Niklas och polisens utredning av dödsolyckan pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet