Foto: TT

Ölänning dömd till fängelse efter nazidemonstration

Uppdaterad
Publicerad

En 26-åring från Mörbylånga har tillsammans med tio andra dömts för bland annat våldsamt upplopp i samband med nazistiska NMR:s demonstration i september. Kammaråklagare Mats Ihlbom: ”Domen är en viktig signal”.

26-åringen har erkänt och döms till tre månaders fängelse på tre åtalspunkter: försök till våld mot tjänsteman genom stenkastning, grov olovlig körning vid två tillfällen och brukande av falsk urkund genom att använda ett förfalskat körkort.

Tusentals personer intog Göteborgs gator för att protestera mot Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i slutet av september. De nu dömda personerna fälls för händelser utanför Liseberg, där polisen hade gjort en avspärrning runt nazisterna som stannat i närheten.

De elva dömda, som är i åldrarna 18–34 år, anses ha gått till angrepp ”med förenat våld” och kastade enligt åtalet stenar, flaskor, ägg, rökfacklor och annat – främst mot polisen, som fanns mellan motdemonstranterna och nazisterna.

Riktat mot polisen

– Det är väl säkert flera av dem som initialt varit på plats för att visa avsky mot NMR. Men den händelsen uppe vid Liseberg var enligt mig riktad mot polismyndigheten enbart, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till TT.

– Vi har inte sett att det skulle finnas några kopplingar mellan de här personerna som gör att det skulle anses som någon politiskt sammansatt grupp.

Totalt döms åtta av männen till fängelse i mellan tre och nio månader, medan två döms till skyddstillsyn och en man får villkorlig dom.

Får skadestånd

– Det är också en målsägande, en polis, som har tillerkänts skadestånd. Det är inte så ofta som poliser får skadestånd när de har varit utsatta för våld, så det är enligt mig en viktig signal att det här går utöver det vanliga.

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s anhängare pågår fortfarande. Bland annat misstänks även ett antal nazister för våldsamt upplopp, medan omkring 10–15 personer misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakt. En identifierad person misstänks dessutom för våld mot tjänsteman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.