En öländsk stenmur. Foto: Mikael Hage/SVT

Ölänningarnas svar: Gör ön till en kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ölänningarna vill slå ihop Borgholms och Mörbylånga kommun till en. Åtminstone enligt den nya undersökning i frågan som nu presenteras.

57 procent av de 3 000 ölänningar som deltagit i undersökningen svarar att de vill att kommunerna ska slås ihop till en. 20 procent vill öka samverkan markant mellan kommunerna medan 23 procent vill behålla kommunerna som de är.

Den tidigare landshövdingen Stefan Carlsson leder uppdraget att utreda för- och nackdelarna med en kommunsammanslagning, tillsatt av Ölandskommunerna.

Sammanslagning av Ölands kommuner

– Jag trodde nog att svaren skulle fördela sig ungefär såhär, kanske att det var något fler som var positiva, säger han.

Tror på bättre ekonomi

I maj träffade han ölänningar på olika medborgarmöten. Nu har alla boende på Öland över 16 år fått möjligheten att svara på frågan om de vill att kommunerna ska slås ihop. Av öns drygt 25 000 invånare tog 3 000 chansen.

Foto: Hanna Nilsson/SVT

De som är positiva till en sammanslagning tror bland annat på bättre kommunal ekonomi och bättre service för äldre.

Svaren i undersökningen utgör en del i det förslag som under hösten lämnas till politikerna i de båda kommunerna. I december tar de två fullmäktigeförsamlingarna ställning till om man vill gå vidare med frågan om en kommun och i så fall utlysa en folkomröstning i slutet av maj nästa år.

En tidigare folkomröstning hölls 2009 i samband med EU-valet och då vann nej-sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sammanslagning av Ölands kommuner

Mer i ämnet