Det är stor skillnad i hur olika kommuner hanterar de unga asylsökande som fyller 18 år. I en del kommuner får alla bo kvar, andra gör individuella bedömningar. Foto: TT/Jessica Gow

Möjligheten att stanna skiljer sig mellan kommuner

Uppdaterad
Publicerad

En del kommuner låter alla asylsökande bo kvar även efter att de fyllt 18. Andra menar att det blir för dyrt och att de 390 miljoner som regeringen vill satsa på att låta ungdomarna stanna i de kommuner de bott innan 18-årsdagen långt ifrån räcker. 

Oliver Rosengren, moderat ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö, gick redan i somras ut med skarp kritik mot att regeringens pengar var ett slag i luften. För Växjö skulle pengarna bara räcka till cirka en tiondel av ungdomarna som just nu bor här och som fyller 18 år i år eller nästa år. Och han står fortfarande fast vid sin kritik, trots att regeringen för några veckor sedan föreslog att satsa dubbelt så mycket pengar under 2017.

– Det är halva summan igen sen nästa år. Så långsiktigt så har vi bara under en tiondel av ersättningen man skulle behöva, säger han till SVT Nyheter.

Bostäder för ensamkommande

Växjö använder lagen

Eftersom pengarna inte räcker till alla menar Växjö och Oliver Rosengren att de som kommun måste använda sig av socialtjänstlagens kriterier för vem som ska få stöd.

– Det är en viktig princip. Vi kan inte ha en socialtjänstlag vid sidan om bara för ensamkommande utan vi måste behandla en 18-åring som har kommit som ensamkommande på precis samma sätt som vi behandlar en annan 18-åring som kanske är född i Sverige.

Tingsryd låter alla stanna

Men i Tingsryd togs redan i våras, innan beskedet om pengarna från regeringen, ett beslut som innebär att alla unga asylsökande som kommit ensamma till Sverige ska få stanna.

– Här väljer vi, precis som många andra kommuner i Sverige, att man ser att de här har det väldigt tufft och en jobbig situation. Då tycker vi att här kan vi som kommun vara med och hjälpa dem i avvaktan på beskedet, säger Magnus Carlberg (S) som är ordförande i nämnden för vård och omsorg i Tingsryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet