Foto: Bjarte BuggeVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nytt besked – nu har oljan nått stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen fick SVT Nyheter Småland rapporter från människor i området om att oljan från det grundstötta fartyget Makassar Highway har nått fram till kusten vid Flatvarp.

Fraktfartyget Makassar Highway som gick på grund i måndags utanför Loftahammar flyter fritt och läcker olja. Nu har utsläppen drivit in till ständerna.

– Vi har en viss mängd olja som har träffat land, omfattningen vet jag ej. Vi håller just nu på att lägga ut länser i vindens riktning för att skydda strandområdena mot oljan, Pär-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen.

Kallar in fler resurser

Just nu arbetar flera fartyg med att ta upp olja ur vattnet, och Kustbevakningen tar även hjälp av flygplan för att få en bättre överblick över hur mycket olja det rör sig om.

– Från Kustbevakningens sida arbetar mellan 30 och 40 personer i området nu, men vi kommer att öka personalstyrkan. Jag vet också att även räddningstjänsten på plats bemannar upp.

Hur arbetar ni med att ta upp oljan och skydda stränderna?

– Vi arbetar med våra länser och upptagningssystem i området, och räddningstjänsten har lagt ut markduk för att täcka in strandområden, berättar Pär-Åke Eriksson.

Tung och tjock olja

– Den olja som läckt ut är en väldigt tung och tjock olja och därför har vi gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten där vi uppmanar alla i området att inte vara i närheten av oljan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet