Lastfartyget Finnbirch som förliste utanför Öland 2006 läcker dieselolja. Foto: TT/Kustbevakningen

Oljeläckan på Finnbirch lokaliserad – men går inte att täta

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har nu lokaliserat oljeläckan på det förlista fartyget Finnbirch utanför Öland. Men läckaget sitter så illa till att det ännu inte gått att täta.

– Problemet är att fartyget ligger för djupt för att vi ska kunna använda våra dykare. Och läckaget är svårt att komma till med undervattensfartyg som då riskerar att fastna, säger Fredrik Lindblom som är räddningsledare på Kustbevakningen. 

Kustbevakningen har vid två tillfällen varit nere och undersökt vraket med obemannade fjärrstyrda undervattensfartyg. Läckaget kommer från avluftningen från tankarna men är enligt Fredrik Lindblom relativt litet. 

– Vi uppskattar att det sipprar ut tre till fyra deciliter diesel i minuten. Men det är mycket olja i tankarna så vi måste ha en beredskap, säger han 

80 000 liter diesel

Det finns omkring 80 000 liter diesel i tankarna på Finnbirch som förliste utanför Öland 2006. Det var innan jul som ett av Kustbevakningens flygplan upptäckte ett oljeutsläpp vid positionen för vraket. 

– Det var tack vare kylan. Hade vi haft ett varmare väder hade oljan avdunstat och vi hade troligtvis aldrig upptäckt den, säger Fredrik Lindblom. 

Finnbirch ligger på drygt 80 meters djup cirka 13 nautiska mil utanför Ölands östra kust rakt utanför Kapelludden. Kustbevakningen kommer nu att samarbeta med Havs- och vattenmyndigheten i hanteringen av ärendet. 

– Vi kommer bevaka med satellit och flyg så att läckaget inte ökar eller tar sig in till land. Sen får vi ihop med havsmyndigheten göra en analys hur stor miljöpåverkan är i förhållande till insatsen vi kan behöva göra, säger  Fredrik Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgholm

Mer i ämnet