En butik på Ölands köpstad blev helt nedsläckt på måndagsmorgonen efter det omfattande avbrottet på Öland och i delar av Kalmar. Foto: Helmuth Petersson

Hela Öland var utan ström

Uppdaterad
Publicerad

Minst 22.000 kunder på Öland och kring Kalmar drabbades under måndagsmorgonen av ett omfattande strömavbrott.

Efter ungefär en timme, vid 9.34, hade alla abonnenter fått tillbaka strömmen.

– Det var i en fördelningsstation norr om Kalmar som felet uppstod. Vi kan dock inte vad felet berodde på, det får våra analyser visa, säger Lena Berglund på Eon:s pressjour till SVT Nyheter Småland.

Strömavbrott på Öland

Även delar av Kalmar påverkades

Under delar av avbrottet påverkades även kunder på fastlandet i området kring Kalmar.

– Medan Eon felsökte fick de slå av så att alla våra kunder var utan ström, säger Anna Karlsson, vd på Kalmar Energi, till SVT Nyheter Småland.

Men redan innan Eon slog av strömmen påverkades de av Kalmar Energis kunder som är känsliga för att strömmens spänning ändras. Bland de kunderna finns bland annat större industrier och sjukhus.

– För dem kan reservkraften ha kopplats in, säger Anna Karlsson.

Det här gav störningar i telefonin i området kring Kalmar och gjorde att det var svårt att nå vissa vårdcentraler.

Andra stora avbrottet på kort tid

I slutet av april inträffade ett lika omfattande strömavbrott som slog ut strömmen på hela Öland. Den gången var orsaken att vindkraften överproducerade el. Men det var inte det som var problemet den här gången, enligt Eon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott på Öland

Mer i ämnet