• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Varberg i Varbergs kommun, Hallands län. Det brinner i en industri på Batterivägen. Kraftig rök går in mot Varberg. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Foto: TT

Vindkraften slog ut elnätet på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Eon kartlagt orsakerna till fredagens totala strömavbrott på Öland. Och det var inte mycket som gick rätt den dagen.

Överbelastning av elnätet när vindkraftverken snurrade för fullt, ett mätinstrument var trasigt, en av sjökablarna var ur funktion och det gick inte att komma fram på mobiltelefon. 

– Den kraftiga blåsten gjorde att vindkraftverken gick för fullt och producerade el, som ledningsnätet inte kunde hantera. Vårt mätinstrument ska slå larm vid gränsen 75 megawatt, men mätinstrumentet var ur funktion. Och elen slogs ut. 

Det förklarar Johan Aspegren, kommunikationschef för elnät på Eon.

En sjökabel avstängd

Det blåste i snitt runt 14 meter i sekunden på norra Öland den dagen. Men SMHI mätte upp vindstyrkor i byarna på 19,8 meter i sekunden.  

– Dessutom var den ena av de två sjökablarna mellan fastlandet och Öland tillfälligt ur funktion. Den hade stängts ned på grund av underhållsarbete, säger Johan Aspegren. Arbetena var avslutade på fredagseftermiddagen, men när strömmen gick var det bara en av elkablarna som fungerade.

TV: Hon var på jobbet när strömmen plötsligt gick

Mobiltelefonen ur funktion

När Eon hade lokaliserat felet och skulle börja koppla på strömmen igen försökte man komma i kontakt med en av sina medarbetare, som skulle befinna sig i en elstation i Linsänkan vid Stora Rör. Men det gick inte att nå honom. Mobiltelefonen funkade inte under strömavbrottet. 

– Och eftersom han skulle kunna ha varit inne i elstationen kunde vi naturligtvis inte koppla in elen igen. Det betydde att en annan medarbetare åkte dit och sökte upp honom, bara för att garantera att han var i säkerhet. 

Totalt blev 22.000 abonnenter strömlösa under några timmar. Det är i princip hela Öland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer