Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Krister Ljungberg berätta om det kommande Cliff Burton-museet Foto: Privat

Metallica-basisten Cliff Burton får eget museum i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

År 1986 omkom Metallicas basist Cliff Burton i en bussolycka i Dörarp norr om Ljungby. Nu, 35 år senare, får han ett eget museum i Lagan som ska hedra hans minne.

Metallicafans från hela världen har genom åren vallfärdat till Dörarp för att besöka Cliff Burtons minnessten. Den placerades på platsen år 2006, på 20-årsdagen av olyckan, och bekostades av fansen själva.

Med anledning av det stora intresset för platsen har den nystartade föreningen, Bergabygdens kultur- och turism, planer på att öppna ett museum i basistens minne.

– Han betyder så mycket för människor i hela världen. Det är ett par tusen personer som besöker stenen varje år. Vi tycker att det är viktigt att hedra hans minne och låta det leva vidare, säger Krister Ljungberg, ordförande i föreningen.

Som hjälp på vägen har föreningen nu tilldelats 300 000 kronor från Riksantikvarieämbetet.

Plansch på den sista autografen

Museet beräknas stå klart till hösten eller vintern 2021 och kommer husera i en lokal på Laganland. Där ska besökarna bland annat kunna få se gåvor som lämnats vid minnesstenen, saker från Cliff Burtons familj i USA, bilder på basisten med fans och en plansch med hans sista skrivna autograf.

– Målet är också att spela in en film med personer från bärgningskår, brandkår och ambulans som var på plats och kan berätta om olyckstillfället, säger Krister Ljungberg.

”Inget jättefan av Metallica”

Han berättar att Metallicafansen är hängivna och han har fått mejl från fans från runt om i världen. Bland annat har han fått en videolänk från fans i Mexico som frågade hur de kunde hjälpa i uppbyggandet av museet.

– Jag är inget jättefan av Metallica, men jag brukar säga att jag är det största fanet av Metallicasfans. Jag älskar verkligen de här människorna, de är helt fantastiska!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer