Nu stänger Region Kronoberg återigen flera operationssalar för att klara trycket från covidpatienter. Foto: Staffan Löwstedt / TT

Operationer ställs in i Kronoberg – patienter från andra län stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång stänger Region Kronoberg ner antalet operationssalar. Personalen behövs för att ta hand om det ökande antalet sjuka i covid-19 i länet. Samtidigt säger regionen nej till att ta emot fler covidpatienter från andra län.

Nu kommer enbart fyra av totalt nio operationssalar på Centrallasarettet i Växjö att vara tillgängliga för operationer. Det framkom under en presskonferens som Region Kronoberg höll under fredagen.

– Personalen behövs inom intensivvården. Det är den enda möjligheten vi har, säger Niklas Silvert, biträdande sjukhuschef.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Förutom Niklas Silvert medverkade även smittskyddsläkare Christian Blomqvist och vaccinsamordnare Lena Nazzal på pressträffen.

Inga fler patienter från andra län

Totalt vårdas idag, fredag, 39 patienter på sjukhusen i länet – varav nio på IVA. Två av patienterna på IVA har tagits emot från andra län. Men nu stoppar regionen mottagandet av nya patienter från andra län.

– Vi har beslutat det, säger Niklas Silvert.

Läget beskrivs som ansträngt inom vården i länet och antalet smittade ökar, främst i åldersgruppen 15-19 år. Regionen har tre covidavdelningar igång och trots att de är i princip fullbelagda beskrivs situationen som hanterbar i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet