Flera vattendrag och åar i Småland hotas av höga vattenflöden. Foto: SVT Arkiv

Varningar om höga vattenflöden i Småland

Publicerad

Den smältande snön och den stora mängd nederbörd som fallit ställer till det på flera håll i södra Sverige. En orange varning för översvämning i Storån norr om Västervik samt flera gula varningar om höga vattenflöden är utfärdade i hela Småland.

Enligt SMHI kan det uppstå översvämningar i anslutning till Storån norr om Västervik och det finns risk att närliggande järnväg översvämmas i området. Flödena väntas kulminera i slutet på veckan, men prognosen är mycket osäker. Varningen gäller tillsvidare.

Gula varningar i hela Småland

I Småland utfärdas flera gula varningar för höga flöden. I flera åar finns det risk för höga vattenflöden som enligt SMHI uppstår i genomsnitt vart femte till 25:e år.

Räddningstjänsten i Kalmar har tidigare varnat för höga vattenflöden i bland annat Ljungbyå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun varnar nu för att höga flöden i bland annat Ljungbyån. Se de dramatiska bilderna från Kalmar – klicka på ”Visa alla”. Foto: Helmuth Petersson

– Det har att göra med att det kommit en hel del regn den senaste tiden, samtidigt som för årstiden mild luft gjort att snön smält bort ganska fort. Det har orsakat de här höga flödena i små vattendrag, säger Christopher Greenland, meteorolog på SMHI, till TT.

Det är första gången sedan det nya systemet infördes 2021 som en röd varning för översvämning har utfärdats. Foto: Johan Hallnäs/TT

I Kalmar och Kronoberg väntas åarna Lagan, Nedre Mörrumsån, Ljungbyå och Lyckebyån bli värst drabbade.

Uppmanas stanna hemma

Länsstyrelsen i Jönköpings Län uppmanar fastighetsägare i de drabbade områdena att vara hemma om möjligt, för att hålla koll på sina fastigheter. I Värnamo har kommunen byggt upp barriärer för att förhindra att fastigheter drabbas av inträngande vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Johannes Tolf på plats i centrala Värnamo där vattnet i Lagan stiger.I klippet hör du honom och kommunens VA-chef berätta om översvämningsläget. Foto: SVT

Samtliga gula varningar för höga vattenflöden gäller tillsvidare.

Mer regn att vänta

Under helgen och en bit framöver väntas ännu mer regn komma in över Götaland.

– Tyngdpunkten ligger över de sydvästra delarna, sedan rör det sig österut och kommer att beröra Småland och kanske några delar av Östergötland också, säger Christopher Greenland, meteorolog på SMHI, till TT.

Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.