Vattennivån fortsätter att stiga i Lagan i Värnamo och Länsstyrelsen ser nu ett förvärrat läget på flera håll i länet inför helgen. Foto: SVT/Johannes Tolf

Oro inför helgen – länsstyrelsen ser ett förvärrat läge

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna i Nissan och Lagan i Värnamo och Gnosjö kommuner fortsätter att stiga. Även i Tidan i områden runt Habo och Mullsjö och i Tranås med omnejd där Svartån rinner stiger nu vattnet. Det gör att Länsstyrelsen nu ser ett förvärrat läge inför helgen.

– Den prognos som vi hade att vattennivåerna skulle nå sin kulmen under onsdagen i bland annat Värnamo har vi fått revidera. Vi ser en förskjutning på cirka tre till fyra dygn, säger Måns Lindell, handläggare vid vattenenheten, Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen gör nu bedömningen att vattennivåerna kommer att stiga ännu mer de kommande dagarna eftersom mer regn väntas under helgen.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Under torsdagen byggdes totalt 1 300 meter barriär på flera platser i Värnamo för att förhindra översvämningar.

”Håll dig hemma”

Länsstyrelsen uppmanar nu fastighetsägare i de drabbade områdena att försöka vara hemma så mycket som möjligt för att ha koll på vad som händer.

– Vi ser alltså ett förvärrat läge inför helgen än tidigare trott, i nivå med februari 2020, säger Måns Lindell.

Så här såg det ut i Värnamo under torsdagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Johannes Tolf på plats i centrala Värnamo där vattnet i Lagan stiger.I klippet hör du honom och kommunens VA-chef berätta om översvämningsläget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet