Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Reine Johansson om hur vattnet i Nissan snabbt stigit och tagit över hans tomt i Mulseryd i Jönköpings kommun. På onsdagsmorgonen tvingades han ta hjälp av räddningstjänsten. Foto: SVT/Tilda Sävinger

Här räddas Reines hus i Mulseryd från vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet stiger just nu så snabbt i ån Nissan att räddningstjänsten idag fick hjälpa till att bygga barriärer på villatomter. Reine Johansson är en av dem som som får hjälp. För honom är det bara två år sedan senast han fick översvämning i huset när vattnet trängde in.

– Sista dygnet har det ökat extremt. När jag var här i helgen var det bara snö på marken, säger han.

På flera håll runt om i länet har vattennivåerna stigit avsevärt under den senaste veckan. I Mulseryd i Jönköpings kommun har ån Nissan nu svämmat över helt och Reine Johansson är en av de stugägare som blivit påverkad av de nya vattennivåerna. Han berättar att han tror att vattnet kommer att stiga ytterligare tio centimeter innan det avtar. Under onsdagsförmiddagen fick räddningstjänsten rycka ut för att rädda hans sommarstuga med vattenpump och barriärer av sandsäckar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

– Senaste åren har det ju varit sådana här uppdrag de här årstiderna, säger Mats Pettersson, styrkeledare Räddningstjänsten Jönköpings kommun.

Inte första gången

För två år sedan var översvämningarna minst lika stora vilket ledde till att vatten forsade in i Reines stuga och fick riva bland annat toaletten.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet