Catrin Sörensson, vd på Saxnäs camping hoppas att gästerna kan besöka Öland som vanligt i sommar. De har infört flera nya rutiner. Foto: Ida Svensson/SVT

Campingägare på Öland hoppas på en normal sommar

Publicerad

Stängd reception, incheckning i förväg och servicehus som städas mer frekvent, det är några av lösningarna som Saxnäs camping tar till för att kunna välkomna sina gäster när säsongen drar igång.

Folkhälsomyndigheten avråder från resor till Öland. Oron är stor bland campingägarna för hur coronautbrottet kommer att påverka årets säsong.

Avbokningarna har börjat komma

På Saxnäs camping som ligger strax norr om Ölandsbron pågår förberedelserna som vanligt. Än är det tomt på gräsmattorna men i slutet av april väntas de första säsongsgästerna anlända. Vid midsommar kommer turisterna. 

– Vi har haft en del avbokningar, främst är det utländska gäster vars evenemang blivit inställda och som inte får lämna sina länder. Men också personer som jobbar inom sjukvården och äldre människor som inte vet om de törs åka, säger Catrin Sörensson, vd för Saxnäs camping.

Nya rutiner

Den här säsongen inför campingen flera förändringar för att undvika att många samlas på samma plats. Istället för en lång kö och trängsel i receptionen kommer gästerna checkas in i förväg och få ett kuvert med kontrakt och nycklar när de kommer.

– Vi kommer ha utökade städrutiner och take-away i restauranger. Alla lösningar som vi kan komma på.

Stöttar varandra

Catrin Sörensson, ordförande för samabetsorganisationen Camping Öland med 22 medlemmar, har tät kontakt med sina medlemmar. 

– Ingen har några säkra svar. Vi stöttar varandra och tipsar varandra. Vi vet inte var det här kommer att landa. Men vi har fortfarande förhoppningen kvar om att sommaren ska kunna flyta på som vanligt, att det hinner ändra sig på tre månader. 

Många är oroliga över hur det kommer att bli.

– Det går inte att lägga sig ner och dö. Vi måste kämpa vidare, säger Catrin Sörensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet