Charlotte Karlsson facklig företrädare för Kommunal i Alvesta berättar om oron bland kommunens anställda. Foto: Olof Peterson/SVT, Fredrik Sandberg /TT

Oron bland personalen inom äldreomsorgen i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har smittats och en har avlidit av coronaviruset i äldreomsorgen i Alvesta. Fackförbundet Kommunal möter orolig personal, men ser inga brister i arbetsgivarens hantering av smittan.

På måndagsförmiddagen kom beskedet om det första coronarelaterade dödsfallet i Kronobergs län – en omsorgstagare i 90-års åldern hade avlidit i sjukdomen i Alvesta. På eftermiddagen berättade stadsepidemiologen Anders Tegnell att smittspridningen inom äldreomsorgen är ett stort problem i Sverige.

På fackförbundet Kommunal får man ta emot frågor från orolig personal.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Det finns en oro bland våra medlemmar. De är ute i frontlinjen och gör sitt allra bästa utifrån de förutsättningar de har, säger Charlotte Karlsson facklig företrädare för Kommunal i Alvesta.

– Det vi kan göra är att säkerställa att arbetsgivaren sköter sin del och tillgodoser det personalen behöver. Våra skyddsombud är ute på arbetsplatserna för att säkerställa personalens trygghet.

”Vi kämpar”

I dagsläget har de inte fått några indikationer på brister i  säkerhetsarbetet.

– Vi vet att det finns risker. Vi ska verkligen kämpa för att hålla smittan borta och samtidigt ge bästa möjliga vård, säger Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Alvesta kommun.

Har ni de resurser som ni behöver?

–  Ja, vi jobbar på det. När det gäller skyddsutrustning pågår ett ständigt arbete med att få fram skyddsutrustning. Ett problem är att alla ska stanna hemma vid symptom, kan vi har 20-30 procent frånvaro. Det arbetas mycket med att fylla de luckorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet