Det kan bli distansundervisning för elever på högstadiet. Foto: TT

Alla högstadieelever i Kalmar län läser på distans efter jullovet

Uppdaterad
Publicerad

Alla högstadieelever i Kalmar län kommer att få undervisning på distans i början av vårterminen. Flera av kommunerna hade fattat ett sådant beslut redan innan jul, men idag kom det en uppmaning från smittskyddsläkaren i regionen om att hålla eleverna hemma i ytterligare två veckor.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, kom med beskedet på tisdagen efter en förfrågan från skolcheferna i länet. 

– Jag ser inte alls distansundervisning som en bra lösning för högstadieelever. De sociala konsekvenserna är sannolikt större för dem än för de som går på gymnasiet, men en kombination av att smittotalen inte viker neråt och att det är en bra timing gör att jag ändå väljer att gå ut med den här rekommendationen, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Samtliga följer efter

Kalmar, Nybro, Mönsterås, Borgholm och Torsås finns bland de kommuner som redan innan jul fattade beslut om distansundervisning eller förlängning av jullovet.

Men när rekommendationen nu kommer från smittskyddsläkaren väljer alltså samtliga kommuner att följa den. David Idemark som är skolchef i Mörbylånga kommun kommenterar beslutet så här:

– Det finns en särskild lag sedan i våras som ger kommunerna rätt att även i fredstid stänga ner en skola. I den anges flera olika skäl som kan vara giltiga, till exempel att personalen är så många sjuka att verksamheten inte kan garanteras, eller att smittskyddläkaren rekommenderar att hålla skolan stängd. Vi fick vårt skäl i dag när Lisa rekommenderade detta, säger han till SVT Nyheter Småland.

Kraftig sänka under jullovet

Enligt Lisa Labbé Sandelin finns det data som visar att smittspridningen hos elever i högstadieåldern har gått ner kraftigt under jullovet.

– Men det kan i och för sig också bero på att det är betydligt färre som testar sig. Det man ska komma i håg när det gäller skolorna är att det är som vilken arbetsplats som helst och att vi också gör detta för att lärarna inte ska behöva vara så nära inpå varandra, säger Lisa Labbé Sandelin.

Inget beslut i Kronoberg

I nuläget har Region Kronoberg inte fattat något beslut om att även högstadieelever ska gå över till distansundervisning när den nya terminen börjar.

– Vi inväntar Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring detta som väntas komma under veckan. På torsdag ska vi ha ett möte där frågan om distansundervisning kommer diskuteras, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet