Foto: SVT

Ostkaka ska bara få bakas i Småland

Publicerad

Ostkakans vänner vill att ”Småländsk ostkaka” ska bli ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU, så att den inte ska kunna tillverkas någon annanstans.

– Vi vill genom skyddet också specificera exakt vad en ostkaka ska innehålla för att få kallas Småländsk ostkaka, säger Erik Andersson på ostkakans vänner.

Vad skulle ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn ha för betydelse?

– Ett namnskydd skulle både vara bra för marknadsföringen och dessutom kan man nog få ut ett högre pris för sin produkt då.

Stormöte ikväll

Ikväll samlas flera ostkakeproducenter i Jönköping från bland annat Frödinge, Vrigstad och Brostorp för att diskutera hur de ska gå vidare med frågan. Erik Andersson tror att chanserna är goda att lyckas med namnskyddet.

– Vi hade inte träffats i kväll om inte chanserna var goda. Jag tror att det är över 99 procents chans att lyckas. Jag kan inte tänka mig något annat, säger han.

Skånsk spettekaka är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU. Den måste tillverkas i Skåne för att få bära namnet.

Även Hushållsost och Falukorv har skyddade produkter, enligt Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.