Otjänligt vatten – Borgholm energi stoppar dricksvattenuttag

Uppdaterad
Publicerad

Borgholm energi har återigen gjort ett uppehåll i att hämta dricksvatten från infiltrationskanalen i Lindby eftersom återigen för höga nitratvärden mätts upp i vattnet.

– Just nu ligger värdet på över 50 milligram per liter och då anses vattnet vara otjänligt. Det är därför vi valt att inte fortsätta ta vatten därfrån, säger Markus Wertwein-Ros, vd Borgholm energi.

Långvarigt problem

Problemet är inte nytt. Så sent som för ett år sedan uppmättes så höga nitratvärden i kanalen att Borgholm energi fick göra ett uppehåll i dricksvattenuttaget. Den sammantagna bedömningen då var att de höga nitratnivåerna förklaras av flera års torka på Öland – och att växterna därför inte kunnat ta upp näringen ur lantbrukets gödsel som de brukar.

Dessutom misstänker Länsstyrelsen att lantbrukare vid flera tillfällen spridit gödsel alldeles för nära dricksvattenupptagningen. Länsstyrelsen i Kalmar har därför anmält fyra markägare på Öland för miljöbrott.

– Det här är ett återkommande problem som är inne på tredje året nu. Vi är ganska vana vid att inte ha fri tillgång till vatten. Nu är det dock bra att det kommer så mycket vatten uppifrån så att det fyller på. Oron har varit större tidigare år,  säger Markus Wertwein-Ros.

”Försämrad trend”

Hur länge stoppet ska pågå beror på hur flödena till kanalen utvecklar sig.

– De senaste åren har vi tyvärr haft en försämrad trend där problemen tenderar att hålla i sig en längre period.

Fortsätter problemen med höga nitratvärden i kanalen i kombination med torka kan det bli problem.

– Vi kan hamna i ett läge där vi exempelvis behöver köpa vatten av andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.