• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Douglas Almqvist, näringslivschef på Oskarshamns kommun, hoppas på fler möjligheter i framtiden. Foto: Oskarshamns kommun/ Arkivbild SVT

Tungt besked för hoppfulla Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen batterifabrik i Småland. Beskedet kom oväntat för Oskarshamns kommun, som var en av kandidaterna.

– Det känns jättetrist. Jag tänkte att vi var ett starkt alternativ med tanke på att vi redan har mark tillgänglig, vilket vi förstått att inte alla kommuner har. Men det verkar som att andra variabler vägt in, säger Douglas Almqvist, näringslivschef på Oskarshamns kommun.

Oskarshamn, Uppvidinge, Växjö och Ljungby var de småländska alternativen som fram tills i dag var med i kampen om att få Northvolts batterifabrik placerad i sin kommun. Men det blir alltså inte någon av dem som får fabriken.

Batterifabriken

Tror på närhet till storstad och flygplats

De kommuner som gått vidare till andra steget i uttagningsprocessen är Malmö, Göteborg, Mariestad–Skövde, Norrköping, Västerås, Gävle, Skellefteå och Luleå, samt två kommuner i Finland.

Douglas Almqvist tror att det geografiska läget kan vara en av anledningarna till varför de småländska kommunerna valdes bort i dag.

– Jag lägger en slant på att Gävle–Sandviken får fabriken. Det är närheten till Stockholm, Arlanda och flera stora universitetet som gör det tror jag. Dessutom har de viktig industriell erfarenhet. Men det är bara spekulationer från min sida.

”Bara att ta nya tag”

Även om det inte blev någon batterifabrik den här gången ser Douglas Almqvist ljust på framtiden i Oskarshamn.

– Vi ska försöka ta reda på mer om hur de gjort sitt val, det handlar om att lära sig inför andra förfrågningar och kunna lämna vassa förslag. Det kanske kommer något mindre som passar oss och länet bättre. Det är bara att ta nya tag och önska lycka till till de kommuner som gått vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet