Vårdförbundets Anna Seiborg Kidell och biträdande sjukhuschef Carina Pettersson har delvis olika syn på risken med att många delar upp sin semester. Se dem berätta mer i klippet. Foto: Vårdförbundet, Felix Kaestle/TT, Olof Peterson/SVT

Över 100 flyttade semesterveckor inom vården i Kronoberg

Publicerad

Fler inom vården i Kronoberg har valt att flytta en eller flera semesterveckor till efter sommaren, jämfört med tidigare år. Förklaringen är den pressade situationen med coronapandemin, lojala medarbetare och möjligheten till extra pengar i fickan.

Sommarmånaderna är vanligtvis svåra att få ihop för vården. Men i år är situationen än mer pressad när de dessutom måste ge vård för covid-19. Därför har Region Kronoberg gått ut brett med en förfrågan om personal frivilligt kan flytta sin semester – med ett erbjudande:

En sjuksköterska får i genomsnitt 12000 kronor för en flyttad vecka. Flyttar man hela semestern blir det 50 000 kronor, enligt HR-direktören Pontus Juhlin.

Vårdsommaren 2020

Men Vårdförbundet ser risker med en uppdelad semester, för medlemmarnas hälsa – men också för att man flyttar bemanningsproblemet till hösten, då en stor vårdskuld ska tas igen.

– Dessutom tror jag att det funnits en oro för sommaren. Då har man kanske valt några färre veckors sommarsemester för att vara säker på att få dem när man vill.

Lojala medarbetare

Erbjudandet om ersättning har funnits tidigare, men i år har fler nappat – hittills över 100 semesterveckor senarelagts.

Det gäller alla yrkesgrupper i regionen, framför allt inom sjukhusvården, enligt Carina Pettersson, biträdande sjukhuschef.

Finns det en risk att folk känner sig tvungna att flytta semestern, trots att men egentligen inte vill?

– Jag hoppas verkligen inte det, utan man har erbjudit sig själv, säger Carina Pettersson.

Men man kan känna en lojalitet eller ansvar för vården?

– Ja, det tror jag, att de känner en lojalitet framför allt för våra patienter. Men vi vill att man ska orka. Så det är en svår avvägning.

Lojala medarbetare som räddar sommaren, eller en uppskjutet problem? Se Vårdförbundets och regionens syn på de splittrade semesterveckorna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet