På Växjöbostäder tror man inte att det blir några problem att få lägenheterna uthyrda. Foto: SVT/Växjöbostäder

Över 7 000 i hyra för en ny studentlägenhet i Växjö

Uppdaterad
Publicerad
I dag släpps 112 nya studentbostäder på Campus i Växjö för uthyrning.

Växjöbostäder planerar att bygga drygt 350 studentlägenheter de närmaste åren. Nu släpps de 112 första lägenheterna på campusområdet. Den lägsta hyran för en enrummare med kök kommer att vara 7.241 kronor/månad. Alla lägenheter har två fria hyresmånader och inflyttning är 1 september.

– Det är oroväckande höga hyror och risken är att det blir normsättande för studentlägenheter framöver, säger Susanne Filipsson från Hyresgästföreningen och fortsätter:

– Problemet är att man som student måste ha någonstans att bo. Det här kan göra att studenter tvingas ha inneboende på en liten yta eller jobba vid sidan av studierna för att klara det ekonomiskt.

Hade kunnat bli billigare

Maria Säterdal, vd på Växjöbostäder, tror inte att det kommer bli några problem att få lägenheterna uthyrda.

– Studenterna är inte en homogen grupp, det finns studenter som vill bo så här. Men det är alltid blandade reaktioner när något är nytt, säger Maria Säterdal.

Nyproducerade lägenheter blir alltid dyrare, menar Maria Säterdal. Men hyrorna hade kunnat bli lägre. I början av året uppstod en konflikt mellan Hyresgästföreningen och Växjöbostäder när de skulle förhandla om nyproduktionshyrorna. Eftersom de inte kom överens om kostnaderna kan Växjöbostäder inte söka investeringsbidrag.

– Hade vi kunnat söka bidrag hade hyrorna kunnat bli lägre. Men sen är snitthyran för en ny studentlägenhet här i Växjö fortfarande betydligt lägre än hyran i andra studentstäder.

Dela lägenhet ett alternativ

Maria Säterdal menar att ett alternativ för studenterna är att dela lägenhet för att få ner hyran.

– Det är något vi tänkt på. Många ettor och tvåor är stora så det ska inte vara några problem att bo två i dem.

Det kanske inte passar alla, varför bygger ni inte flera mindre lägenheter istället?

– Vi har inte haft den möjligheten eftersom det varit kontorslokaler i huset tidigare. Vi har fått nyttja ytan på bästa sätt och kan inte dela upp lokalerna mer, det hade inte blivit billigare, säger Maria Säterdal.

De nya studentbostäderna

Visa

Hyror

Ett rum och kök: 7 241 kr/mån – 8 351 kr/mån (23-46 kvadratmeter)

Ett rum och kokvrå: 5 187 kr/mån

Två rum och kök: 8 469 kr/mån – 11 775 kr/mån (42-63 kvadratmeter)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenthyror i Växjö

Mer i ämnet