Foto: Johanna Svensson/ SVT

Fängelse efter brutala villarånet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25- års åldern döms till fängelse efter det brutala rånet utanför Tingsryd för drygt ett år sedan. Maskerad med en dödskallemask tog han sig, tillsammans med andra gärningsmän, in till mannen och misshandlade honom med basebollträ och golfklubba.

Händelsen inträffade den 8 mars 2017 utanför Konga i Tingsryds kommun. Larmet om överfallet kom vid 21.30-tiden på kvällen. Mannen som blivit överfallen hade då lyckats ta sig till en granne som ringde polisen.

Flera gärningsmän

Mannen vittnade om fyra gärningsmän som trängt sig in i hans bostad och slagit honom med golfklubba och basebollträ. En av männen var maskerad med en dödskallemask och gärningsmännen hotade samtidigt att döda mannen om de inte fick pengar.

Vid överfallet fick mannen flera skador, bland annat en fraktur på en armbåge.

Gärningsmännen tvingade av mannen hans kod och bankomatkort. Männen stal samtidigt dator, mobiltelefoner och sprit. En stund senare togs det ut 8000 kronor från mannens konto vid en bankomat i Ronneby.

Dödskallemask hittades

25- åringen säger att han befann sig vid platsen när överfallet inträffade men att han själv också blev attackerad och slagen av maskerade män. Han hävdar också att gärningsmännen tagit med honom i bilen under sin resa till Ronneby.

En husrannsakan gjordes hemma hos 25- åringen. Där beslagtog polisen ett basebollträ och en svart rånarluva med dödskallemotiv.

Från övervakningsfilmen vid bankomaten i Ronneby syns en person med tre likadana klädesplagg som 25- åringen äger.

Tingsrätten finner historien om hur 25- åringen tvingats med på en resa till Ronneby som helt osannolik och den samlade bevisningen gör att tingsrätten slår fast att 25- åringen är en av gärningsmännen.

20- åring frikänns

En medåtalad 20- årig man döms inte. Tingsrätten har klarlagt att de båda männens telefoner befann sig på platsen vid tiden för överfallet och att det finns mycket starkt stöd för att han är inblandad i rånet. Men då det inte är ställt utom rimlig tvivel så ogillas åtalet.

25 – åringen döms förutom för rånet för bedrägeri, försök till utpressning, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott till fängelse i två år och åtta månader. Han ska också betala ett skadestånd på 50 00 till mannen som han överfallit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.