Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs reporter Kaisa Lappalainen berätta om pappans vittnesmål i klippet. Foto: SVT

Pappan vittnade om dödsolyckan på Öland: ”En mardröm man inte kan vakna ur”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av den första rättegångsdagen gällande den tragiska dödsolyckan på Öland 2020 var det dags för pappan att lämna sitt vittnesmål. Hans fru och ena barn omkom i olyckan, och hans vittnesmål var förstås väldigt starkt och berörande.

– Det är som en mardröm som man inte kan vakna upp ur. Och fortfarande dagligen blir man chockad, shit de är verkligen döda. Jag kan inte fatta det, säger han i rätten.

Det var på sommaren 2020 som en 57-årig man körde ihjäl en kvinna och en ung pojke på Öland. Pappan i familjen, och en äldre pojke överlevde med lindriga skador.

Idag startade rättegången i det uppmärksammade fallet, och i slutet av dagen var det dags för pappan, som var med på länk, att lämna sitt vittnesmål. Historien var förstås väldigt känslosam och berörande.

”Overklig bild”

Pappan berättade att familjen, som är hemmahörande i Skåne, varit på Öland i en vecka och precis kommit till campingen i Färjestaden. De hade bestämt sig för att ta en cykeltur till affären för att handla när den misstänkte 57-åringen kom farande.

– Jag vänder mig om och då får jag se en helt overklig bild. Utanför vägen i uppskattningsvis 80-90 kilometer i timmen kör en bil, i treans växel för det var väldigt högt varv. Det ryker och slår grus om den. Det går så himla snabbt att jag hinner inte skrika och förvarna och rätt som det är bara smäller det, säger pappan i rätten.

”Ett helvete”

Pappan berättar att han efter smällen försökte göra hjärt- och lungräddning på sin yngsta son, men utan resultat. Han berättar att händelsen fortfarande är ett öppet sår som påverkar både honom och hans andra son starkt.

– Det är ett helvete. Det är som en mardröm som man inte kan vakna upp ur. Och fortfarande dagligen blir man chockad, shit de är verkligen döda. Jag kan inte fatta det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet