Parkslide har en förmåga att orsaka mekaniska skador på infrastruktur- och transportnät, på grund av den kraftiga tillväxttakten hos rötterna. Bilden är en arkivbild och taget ur ett annat sammanhang. Foto: Marianne Ahlenuis/TT

Parkslide ska ha spritt sig från kyrkans mark till husägares sjötomt

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsägare gör nu ett försök att ta en rättslig process mot Växjö stift till högsta instans. Det handlar om den den invasiva främmande arten parkslide, som enligt husägaren har spritt sig från kyrkans mark till ägarens sjötomt.

Växten parkslide är svår att hantera och fastighetsägaren oroar sig för vad som ska hända med hans sjötomt och dess värde. Han oroar sig även för att arten sprider sig till grannar. Något som Smålandsposten var först med att berätta om.

Enligt Smålandsposten ska fastighetsägaren tidigare krävt att kyrkan borde vidta åtgärder för att bekämpa parksliden på sin mark för att begränsa spridningsrisken, men efter upprepade kontakter med stiftets egendomsförvaltning ska han ha vänt sig till Växjö kommun.

Politiken har resonerat lika

Växjö kommun ansåg dock att växtens spridning inte orsakade stora problem för fastighetsägaren. Länsstyrelsen i Kronorberg och Mark- och miljödomstolen har enligt Smålandsposten resonerat på liknande sätt.

Högre instans

Fastighetägaren och hans juridiska ombud anser att insatserna inte tagit hänsyn till parkslidens spridning. Därför gör de nu ett försök att få upp målet i högsta instans, Mark-och miljööverdomstolen.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med husägaren som vill att kyrkan bekämpar parksliden. Husägaren vill dock inte lämna några ytterligare kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet