Gunnar Storbjörk är Socialdemokraternas ordförande i Växjö Foto: Martina Wärenfeldt

Partikollegorna beklagar – men jobbar vidare för valvinst

Uppdaterad
Publicerad

”Sorgligt och beklagligt – men partiet kommer att klara läget”. Det säger kollegorna till socialdemokraten Åsa Karlsson Björkmarker i Växjö, efter att partiets förstanamn meddelat att hon hoppar av kommunpolitiken.

Socialdemokraternas toppnamn, kommunalrådet Åsa Karlsson Björkmarker, lämnar kommunpolitiken i Växjö den första februari på grund av stressrelaterade symptom. Hon har varit sjukskriven sedan i början av december, men partikollegorna hade hoppats på att hon skulle komma tillbaka.

– Det här var inte väntat och det klart att det är sorgligt. Men Åsa är en klok kvinna som fattar bra beslut, och så även i detta fallet, säger Gunnar Storbjörk, socialdemokraternas ordförande i Växjö.

S-avhopp i Växjö

För partikollegan Charlotta Svanberg, ordförande i valberedningen, kom beskedet inte helt oväntat.

– Jag beklagar det som hänt och det är ett stort avbräck att tappa Åsa, men jag blev inte förvånad. Det är ett tufft jobb, det vet jag själv.

Att det är just stressrelaterade problem som ligger bakom avhoppet gör att partiet behöver se över hur man kan minska risken för att fler företrädare hamnar i samma situation, säger Gunnar Storbjörk.

– Det finns fortfarande genusskillnader och patriarkala strukturer, och det ställs generellt ofta högre krav och press på kvinnor än män.

Jobbar vidare för valvinst

Kommunalrådet Åsa Karlsson Björkmarker var Socialdemokraternas förstanamn inför höstens val till kommunfullmäktige i Växjö. Nu startar en nomineringsprocess för att hitta både en ersättare för hennes uppdrag och ett nytt namn till listan.

– Åsa var vårt naturliga förstanamn. Samtidigt är vi ett stort parti med många kandidater och många som är beredda att hugga i för att jobba för en valvinst. Även om jag beklagar hennes beslut så kommer vi att jobba vidare och lösa det här, säger Charlotta Svanberg.

Socialdemokraternas årsmöte äger rum den 26 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-avhopp i Växjö

Mer i ämnet