–Det är rätt att ge kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) chans att bättre sig, menar statsvetaren Erik Wångmar. Foto: SVT

(S)-avhoppen påverkar inte utsikterna i valet

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har två tunga socialdemokratiska politiker i Växjö valt att lämna sina uppdrag. Men avhoppen spelar ingen avgörande roll för partiets utsikter inför valet, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Socialdemokraternas chanser inför höstens val försämras inte genom toppnamnet Åsa Karlsson Björkmarkers avhopp och regionpolitikern Charlotta Svanbergs beslut att inte kandidera inför nästa mandatperiod. Det anser Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

– Åsa Karlsson Björkmarker hade rätt bra personvalsstöd men har inte varit så profilerad eller haft så avgörande betydelse som till exempel Bo Frank i Växjö eller Bengt Germundsson i Markaryd. Samtidigt är rollen mer undanskymd när man inte sitter i majoritet.

S-avhopp i Växjö

Enligt Wångmar är det ovanligt att en politiker som sagt att hon kandiderar sedan drar tillbaka sin kandidatur, men hennes avhopp innebär alltså ingen dramatisk förändring för partiet.

– Jag tror inte att det spelar någon avgörande roll utan det ligger nära till hands att nuvarande kommunalrådet Malin Lauber tar över posten som första vice ordförande i kommunstyrelsen, och att någon annan av de som redan i dag har tunga politiska poster tar över Karlsson Björkmarkers plats som socialdemokratiskt kommunalråd.

Mindre betydelse för regionen

Att regionpolitikern Charlotta Svanberg, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, slutar sitt jobb vid årsskiftet har mindre betydelse för regionpolitiken eftersom hon snarast är namn nummer tre på listan.

De båda toppolitikernas beslut att inte fortsätta med sina uppdrag bottnar delvis i det tuffa politiska klimatet.

– Det är ett hårdare klimat i regionen än i Växjö kommun. Charlotta Svanberg har haft ett svårt uppdrag med en nedröstad budget och stora underskott. Jag kan förstå att det är jobbigt, säger Erik Wångmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-avhopp i Växjö

Mer i ämnet