Rickard Bowin är chef på receptionen som hanterar passfrågor i Växjö. Foto: polisen/TT bild

Passluckorna i Växjö öppnar på helgen – ger hundratals nya tider

Publicerad

Köerna för att skaffa pass bara fortsätter att växa. I Växjö ligger första lediga tiden just nu i oktober. Nu finns dock bokningsbara tider vissa helger – vilket skapar över 200 nya tider de veckorna.

Polisen i Kronoberg utbildar just nu nya medarbetare för att kunna bemanna de utökade öppettiderna. De första helgtiderna är redan släppta och bokningsbara via polisens webbsida. Detta kommer inte lösa krisen, men ger i alla fall mellan 200 och 300 nya passtider i Växjö de veckorna man håller helgöppet.

– De helger vi har personal och resurser kan vi hålla öppet, säger Rickard Bowin, som är receptionschef på polisen i Växjö.

Rickard Bowin trycker dock på att alla även fortsättningsvis måste boka sin tid via polisens webbsida. Man kan alltså inte bara knalla in på polisstationen på helgen och skaffa ett pass.

Tar tid att anställa

Förhoppningen är framöver kunna hålla öppet varje helg. Man tittar också på möjligheterna att utöka öppettiderna på vardagar och kanske lägga om sommarscheman. För att detta ska vara möjligt behöver man dock anställa och utbilda ännu mer personal, något som inte sker i en handvändning enligt Rickard Bowin.

– Innan jag kan anställa någon så måste det göras säkerhetsprövningar, och sedan tar utbildningen ungefär två veckor. Så efter en anställningsintervju tar det ganska lång tid innan den personen kan anställas och börja jobba.

Hur vet man när nya tider släpps?

– Jag kan inte berätta exakt när vi släpper tider, då skulle systemet krascha av belastningen. Mitt råd är att man är inne och uppdaterar ofta, säger Rickard Bowin.

– Jag vädjar också till alla, om du inte behöver din tid så avboka. Om du får mer än en tid, avboka den andra, det är så onödigt att tider brinner inne just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.