Foto: TT

Avled efter medicinsabotage

Publicerad

En 93-årig kvinna på ett äldreboende i Uppvidinge kommun avled efter att hennes mediciner bytts ut och manipulerats. Nu har misstänkt personal stängts av.

Det var i början av maj som den kvinnliga vårdtagaren, som hade hjärtsvikt, inte fick sina vätskedrivande tabletter. Dospåsarna hade blivit manipulerade och läkemedlen utbytta, enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som gjorts av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Vårdades för lunginflammation

Kvinnan fick lunginflammation och vårdades på sjukhus i sex dagar. Kort efter sin hemkomst återkom samma symptom och hon blev återigen inlagd på sjukhus. En kort tid efter att kvinnan lämnat sjukhuset försämrades hon och fick vård i livets slutskede, och avled tre dagar senare.

”Försämringen kan inte uteslutas bero på att patienten med stor sannolikhet inte fått ordinerade läkemedel”, konstateras i anmälan.

Ytterligare fall av manipulerade doser

Flera andra patienter har fått sina doser manipulerade, men inga konsekvenser finns dokumenterade och därför bedöms ingen risk för vårdskada i de fallen. Misstänkt personal har nu stängts av från äldreboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet