Ingrid Gustafssons forskningsstudie har publicerats i tidskriften Journal of PeriAnesthesia.

Patienter blir för kalla under operationer

Uppdaterad
Publicerad

Narkossjuksköterskorna följer inte de rekommendationer som finns om hur patienterna ska hållas varma. ”Det behövs utbildning och rätt material och utrustning på sjukhusen”, konstaterar Ingrid Gustafsson i sin studie som är gjord på Linnéuniversitetet.

Man vet att en patient kan förlora upp till 1,6 grader i kroppstemperatur inom en halvtimme efter det att de sövts. Detta är ett stort problem som kan få allvarliga konsekvenser, till exempel i form av trycksår, ökad blödningsrisk och infektioner och i värsta fall leda till döden.

Studien om nedkylning har gjorts av doktorand Ingrid Gustafsson, som i en enkät har ställt frågor till narkossjuksköterskor på merparten av svenska sjukhus. Resultatet visar att många har bristande kunskaper om hur viktigt det är att kroppstemperaturen bibehålls.

– Det fanns också många anestesisjuksköterskor som hade kunskapen och ville följa rekommendationerna, men inte kunde på grund av brist på material eller utrustning, säger Ingrid Gustafsson till SVT Nyheter Småland.

Tydliga nationella riktlinjer behövs

Av studien framgår att 63 procent av patienterna hade opererats i en operationssal med en temperatur under den rekommenderade gränsen på 22 grader. Bara fem procent hade lagts på ett uppvärmt operationsbord. Det var bara ett fåtal som fick det varma täcke som rekommenderas.

Sveriges kommuner och landsting kom 2008 ut med rekommendationer för att förebygga sårinfektioner efter operationer. Även Socialstyrelsen har kommit med rekommendationer.

– Bara en tredjedel av operationsavdelningarna hade inkluderat dessa rekommendationer i sin egen lokala riktlinje, konstaterar Ingrid Gustafsson. En del av rekommendationerna var också så pass otydliga att de ledde till fria tolkningar.

Av forskningsstudien, som är publicerad i tidskriften Journal of PeriAnesthesia Nursing, framgår att det behövs tydliga nationella  riktlinjer för att förhindra att patienter kyls ned under en operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.