Foto: Privat

Pensionärsorganisationerna: ”Kränkande att kallas brukare”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärsorganisationerna har länge drivit frågan om att ordet ”brukare” ska tas bort. Varför räcker det inte med att vara ”boende”, ”vårdtagare” eller ”omsorgstagare”, frågar man sig.

Urban Spjuth företräder Sveriges pensionärsförbund, SPF. Han förstår inte varför människor som är äldre eller funktionsnedsatta måste buntas ihop som ”brukare”. Det är ett särbegrepp som inte behövs, menar han.

– Det är kränkande, säger han, men det förstår man först när det är man själv som åsyftas. Vi som är pensionärer ”brukar” ingenting. Vi betalar hög skatt och hyra, och vi betalar för den kommunala service som vi får.

Ett argument för att ordet ”brukare” är det mest lämpliga är att det skulle vara lättare för exempelvis forskare och statliga myndigheter att hitta jämförbara uppgifter hos kommunerna. Men det argumentet ger Urban Spjuth inte mycket för.

– Att vara ”boende” eller ”omsorgstagare” måste väl räcka även för forskningen, tycker han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.