Akutsjuksköterskan Andrea Berg är en av flera personer som tidigare har jobbat inom sjukvården och som nu har kommit tillbaka till yrket med anledning av corona-pandemin. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Hon återvänder till sjukvården: ”En självklarhet att komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

När sjukhusen förbereder sig för ett ökat antal coronasjuka patienter uppmanas civila med vårdutbildning att hjälpa till. Nu börjar vårdpersonal som tidigare har lämnat yrket att komma tillbaka till länssjukhuset i Kalmar.

För knappt ett år sedan lämnade Andrea Berg sin tjänst som sjuksköterska för ett administrativt arbete inom region Kalmar län, hon kände att det var dags för en förändring. Nu jobbar hon återigen som sjuksköterska.

På akutmottagningen på länssjukhuset i Kalmar arbetar Andrea Berg bland annat med att förebereda sjukhuset på att ta emot allt fler patienter som insjuknat i covid-19.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Det var en självklarhet för mig att komma tillbaka till akutmottagningen. Här finns mina gamla kollegor som jag känner, och när man hör att de jobbar jättemycket och tar extrapass för att klara bemanningen så vill man hjälpa till. Vi måste alla hjälpas åt, vi vet ju inte hur länge det här kommer pågå, säger Andrea Berg.

Personal har blivit ombedd att komma tillbaka

Andrea Berg är inte ensam om att återvända till vårdyrket efter en tids frånvaro. Akutmottagningen i Kalmar har flera före detta anställda som nu kommer tillbaka för att hjälpa till, och ännu fler är på ingång.

– Vi har många före detta kollegor som har slutat, men som nu har blivit ombedda att komma tillbaka till akutsjukvården. Nu är frågan bara när de kan bli släppta från sina tjänster, berättar hon.

Jobbade under SARS-utbrottet

Tidigare har Andrea Berg arbetat inom akutsjukvården i närmare 14 år och hon arbetade även i London under SARS-utbrottet i början av 2000-talet. Något som hon tror kan ha hjälpt henne att utan större svårigheter byta arbetsplats under rådande pandemi, från regionens kontor till länssjukhusets akutmottagning.

– Det är lite som att cykla, det är lite vingligt i början men sen går det av bara farten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet