Foto: SVT

Kommunerna vädjar: ”Håll förskolebarnen hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är bemanningen på förskolorna i Alvesta och Växjö kommun mycket ansträngd. Nu önskar kommunerna att föräldrar som är hemma också låter sina så kallade 15-timmarsbarn att stanna hemma.

Uppmaningen i båda kommunerna gäller från och med onsdagen (18 mars). Anledningen är att man vill minska mängden barn i förskolan så att den personal som finns ska räcka till.

– Vi måste gemensamt ta ansvar för detta, säger Frida Christensen (S) som är ordförande i utbildningsnämnden i Alvesta kommun.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mönsterås stänger

Även Mönsterås har hårt tryck på förskolan – och där meddelar kommunen att man går ett steg längre och stänger den allmänna avgiftsfria förskolan helt från och med torsdag (19 mars)

Se mer i klippet ovan.

15-timmarsbarn

De barn som berörs har vårdnadshavare som antingen är föräldralediga för ett annat barn eller är arbetssökande. Arbetssökande som får tillfälliga vikariat eller anställning har då fortsatt rätt till barnomsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet