Persson (S): ”Obegripligt att de inte kan samarbeta”

Publicerad

Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) är positiv till att det blir ett nyval. Trots att flera investeringar i Kalmar nu inte blir av som planerat.

Johan Persson (S) säger att när regeringens budget nu inte fick majoritet så påverkar det på kommunal nivå.

– Varje kommun, skola och äldreboende får nu hantera en annan budget. Det är 70 miljoner som inte blir utdelade så som det var lovat. Här i Kalmar förlorar Linnéuniversitetet flera hundra platser som de skulle ha växt med i Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget. Fas 3 blir kvar, pensionärerna får inte någon skattesänkning.

Nyvalet Småland

Samtidigt är han positiv till ett nyval.

– Det är den enda utvägen, Löfven fick ingen respons av Allianspartierna vid överläggningarna, säger Johan Persson (S).

Vill se blocköverskridande lösning

Johan Persson är arg på att Sverigedemokraterna valde att rösta på Alliansens budget.

– De har svikit sina väljare, när de röstade som de gjorde så går de emot sina egna vallöften, de valde bort pensionärerna till exempel, nu får de inga skattelättnader, det tror jag kommer påverka att de äldre inte röstar på SD i samma utsträckning nästa gång.

Johan Persson tycker att det är konstigt att partierna på riksdagsnivå inte kan samarbeta över blockgränserna.

– Här i Kalmar har vi samarbetat över blockgränsen. Det är obegripligt att de inte kan göra det, det går att hitta överenskommelser, men viljan har inte funnits på riksdagsnivå.

Fler vill stötta sitt parti

I Kalmar tror han inte att det blir något problem att mobilisera valarbetarna. Socialdemokraterna kommer att satsa på dörrknackning och dela ut material. Inga valstugor, men kanske någon husbil. Johan Persson tror inte det blir svårt att få folk och gå och rösta igen.

– Fler söker sig till politiken nu eftersom det är ett annorlunda parlamentariskt läge som vi har. Folk är upprörda och vill kämpa för den politik som de tror på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyvalet Småland

Mer i ämnet