Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Peter Petersson har fått nog av att behöva se sina åkrar förstörda av vildsvin. Nu ska han plantera granskog istället. Foto: SVT / Halimo Yassin Ali

Peter ger upp kampen mot vildsvinen – planterar skog på åkrarna

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Peter Petersson i Stahult, Alvesta kommun har fått nog. Efter flera års kamp mot vildsvinens bökande har han nu bestämt sig för sluta odla spannmål, och istället plantera skog.

På måndagsförmiddagen kallade Peter Petersson in riksdagspolitiker, jägarförbundet och lantbrukarnas riksförbund (LRF) till en presskonferens hemma på åkern i Stahult.

– Vi kan inte stå för denna kostnaden själva längre. Har nu staten bestämt att vi ska ha vildsvin i vår svenska fauna, vilket jag inte är motståndare till, ska också staten betala för skadorna som vildsvinen ställer till med, säger Peter Petersson.

Alvesta

”Brukats i tolv generationer”

Enligt Peter kostar det honom drygt 100 000 kronor per år att reparera skadorna på fälten, efter att vildsvinen varit där och röjt. Nu har han tröttnat, och berättar med sorg att det är slut med spannmålsodling på hans marker.

– Det är tråkigt. Marken har brukats i tolv generationer, det är över 300 år. Där har producerats livsmedel för överlevnad i många år, och så ska ett djur knäcka den fortlevnaden, säger Peter Petersson.

Inte orimligt

På plats fanns även Monica Haider (S), riksdagsledamot från Älmhult. Hon menar att Peters förslag på att staten ska ersätta lantbrukares kostnader för ett reparera vildsvinsskador inte är helt orimligt.

– Jag får motionera i riksdagen och driva frågorna vidare gentemot landsbygdsminister Peter Kullgren. Det är bara att fortsätta, säger Monica Haider.

Du sa här innan att det inte är någon idé att skriva motioner, eftersom de oftast röstas ner. Är det så?

– Ibland får man ett bifall till en motion, men i det stora hela är det så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet