Arkivbild Foto: Erik Svensson/TT

Pojke fick fel medicin i 14 år

Uppdaterad
Publicerad

En pojke från Kronoberg har medicinerats för en form av epilepsi i 14 årstid utan större framgång. När till slut en specifik medicin plockades bort försvann anfallen. Efter att föräldrarna anmält behandlingen bedöms den ändå som rimlig.

Det är föräldrarna till pojken som anmält läkare i Växjö och Lund till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anledningen bakom är att de menar att pojken, från två års ålder, fått felaktig behandling och medicinering för sin form av epilepsi. 

Anfallen försvann

I 14 år har läkarna testat olika mediciner utan framgång och pojken har istället blivit sämre. Tillslut så gjordes, på föräldrarna uppmaning, ett gentest och en specifik medicin plockades bort. Efter det förvann pojkens epilepsianfall helt. I dag är pojken i tonårsåldern. 

Behandlingen rimlig

När IVO granskat ärendet bedömer de att behandlingen varit rimlig och enligt gällande lagar och föreskrifter. Däremot tycker man att Skånes universitetssjukhus inte gjort en utlovad uppföljning sedan anfallen hade försvunnit.

IVO:s utredning går endast två år tillbaka i behandlingstiden efter det att anmälan gjordes 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.