Före och efter det att ön tagits bort. Foto: Lessebo kommun / SVT

Polisanmälda – schaktade bort ö

Publicerad

Det var i augusti som Lessebo kommun fick tips om att en mindre ö var på väg att schaktas bort i ett stugområde vid sjön Rottnen, utanför Hovmantorp. När inspektionen gjordes pågick grävarbetet för fullt och flera av de som nu misstänks för brott fanns på plats.

På en flygbild kan man se hur den lilla ön låg nära stranden, mellan två bryggor i sjön Rottnen. Nu återstår bara tre stenar.

– Det kan vara fråga om flera brott, säger miljösamordnare Ullabritt Rundqvist i Lessebo kommun. Det krävs tillstånd för schaktning och att använda maskiner med petroleumprodukter. Vi menar också att grävarbetena är ett brott mot strandskyddet. Man får inte heller utföra arbete i vattendrag.

De som nu misstänks för brott har samtliga stugor i området. Polisutredningen pågår och åklagare är inkopplad. Frågan om ön ska återställas är inte avgjord.

– Vi får ta beslut i samarbete med länsstyrelsen, säger Ullabritt Rundqvist. Nu har sommarstugeägarna grävt – frågan är om vi ska gräva en gång till? Vi får väga för- och nackdelar och jag vet ännu inte hur länsstyrelsen ser på det här.

Anledningen till att flera stugägare gått samman för att schakta bort den lilla ön är oklar. Ullabritt Rundqvist på kommunen kan inte svara på frågan och den stugägare som SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med avböjer att svara på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.