Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Loeffel, presstalesperson polisen, berätta om varför det är viktigt att polisanmäla cykelstölder trots att anmälningarna inte utreds. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen: Cykeltjuvarna har vinkelslipar i snöre kring halsen

Uppdaterad
Publicerad

Ställ cykeln på en plats där många passerar och lås fast den ordentligt. Det är de två bästa tipsen för att slippa få sin cykel stulen, enligt polisen Robert Loeffel.

– Det kan handla om personer som går hem från krogen och ser en olåst cykel eller de mer organiserade tjuvarna som går runt med en batteridriven vinkelslip runt halsen under en jacka, säger Robert Loeffel, presstalesperson polisen Region Syd.

Vanligare i Kalmar

Under förra året skedde 9,3 cykelstölder per 1 000 invånare i Kalmar kommun. I Växjö var siffran 6,7, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Det placerar kommunerna på topp 30-listan över de värst drabbade kommunerna i landet.

Stort mörkertal

Varje år polisanmäls cirka 70 000 cykelstölder i landet. Men den verkliga siffran på hur många cyklar som faktiskt stjäls tros vara betydligt större. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som har kartlagt cykelstölderna i Sverige handlar det om runt en halv miljon cyklar varje år.

I klippet hör du Robert Loeffel berätta om varför det är viktigt att den som fått sin cykel stulen gör en polisanmälan – trots att polisen inte utreder anmälningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.