Segelbåten har legat på svaj strax norr om Kullö i Kalmar i minst två år. Ingen vet vem som är dess ägare. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Polisen ger upp – segelbåten vid Kullö skrotas

Publicerad

Gåtan med den segelbåt som lämnats vind för våg utanför Kullö i Kalmar under flera år förblir olöst. Polisen har gett upp försöken att hitta en ägare och kommunen har kört båten till skrotning.

Segelbåten låg förtöjd på samma ställe i minst två år utan att någon ägare gjorde sig till känna. I september gick Polisen ut med en efterlysning i sociala medier för att kunna fastställa ägaren – men utan resultat.

– Vi har fått direktiv från Polisen att de inte kan fastställa ägaren och då tillfaller båten markägaren, eller i det här fallet vattenägaren, Kalmar kommun, säger Pelle Hallström, arbetsledare på serviceförvaltningen på Kalmar kommun.

”Gör allt för att hitta ägaren”

Rent juridiskt ligger tidsgränsen på tre månader: Om ägaren till ett upphittat föremål inte hittas av polisen inom denna tid så tillfaller fyndet markägaren. Men i fallet med den övergivna segelbåten har man låtit det ta betydligt längre tid.

– Det är klart man gör allt för att hitta ägarna. Vi väntar gärna upp till ett och ett halvt år om det innebär att vi kan hitta ägaren. Men det är sådana här tillfällen man saknar båtregistret nåt enormt mycket, säger Pelle Hallström.

Skrotas

Segelbåten har nu forslats bort och körts till båtskrotning.

– Det handlar om för små värden för att det ska vara värt att sälja. Vi vet av erfarenhet att med sådana här båtar så rör det sig om ett par tusenlappar, säger Pelle Hallström.

SE MER: Här låg segelbåten förtöjd i två års tid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Segelbåten har legat på svaj strax norr om Kullö i Kalmar i minst två år. Ingen vet vem som är dess ägare. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet