Foto: Fanny Olsson/SVT

Polisen om bank-id: ”Djävulens påfund”

Uppdaterad
Publicerad

Det tar bara några minuter för falska banktjänstemän att tömma äldres konton. Bank-id-bedrägerier ökar hela tiden i Sverige enligt polisen Börje Svensson. ”Min uppfattning är att bank-id är något av djävulens påfund”, säger han till SVT.

Varje dag får polisen i region Syd in anmälningar från äldre som blivit lurade på pengar på grund av kapade bank-id-system.

– Majoriteten är gangstrar från Malmö som lättvinnligt utnyttjar den äldre målgruppen sent på kvällen, säger Kronobergspolisen Börje Svensson som jobbar inom den regionala bedrägerienheten.

Bedragarna kan på ett fåtal minuter få äldre att förlora hela sin livsbesparing. De som drabbas må ha ansvaret att inte uppge svarskoderna i dosan men det är mer komplicerat än så, enligt polisen:

– När uppringarna hotar med att någon försöker tömma deras konton sätter man de äldre i ett jättestressat läge. Det krävs så lite.

Svårt att stoppa bedragarna

Bara det senaste halvåret har ligor i Sverige lurat till sig 50 miljoner kronor av småsparare och pensionärer genom bank-id.

– Min uppfattning är att bank-id är något av djävulens påfund. Det här har inte funnits tidigare och det måste finnas ett säkrare system hos bankerna.

Tycker du att bankerna borde betala tillbaka de äldre som lurats?

– Svår fråga. Problemet är då att man sponsrar bedragarna som hoppas att bankerna alltid betalar tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.