Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har sedan lördagsmorgonen sökt 17-åringen. Även Försvaret har hjälpt till med resurer och på söndagen anslöt sig Missing people i sökandet. Foto: Carl Carlert

Polisen avslutar sin sökinsats efter försvunnen 17-åring

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndagen avslutade polisen sin särskilda sökinsats efter den försvunna 17-åringa pojken i Ljungby. Han har ännu inte hittats.

– Den bedömningen man gjort är att det inte är troligt att han är i detta område, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson på polisen region syd.

Polisens sökande efter 17-åringen kommer dock att fortsätta under måndagen, men inte med samma resurser som man haft under helgen.

– Absolut, vi lägger inte ner ärendet. Vi ger inte upp förrän han är funnen.

Varit borta två dygn

17-åringen sågs senast natten till lördagen, och kom aldrig hem efter att ha lämnat en kompis bostad. Enligt polisen fanns 17-åringens jacka och skor kvar hos den kompis han senast sågs hos.

– Eventuellt är han lättklädd men han kan ju ha lånat någon annans kläder. Vi vet inte så mycket, sa Sara Andersson, polisens presstalesperson till SVT under helgen.

Sökandet har pågått sedan lördagsmorgonen. Flera polispatruller och helikoptrar från försvaret, hundpatruller, rytteri och drönare har deltagit i sökandet under lördagen och söndagen. Flera hundra frivilliga genom organisationen Missing People anslöt sig till sökandet under söndagen.

Stor sökinsats avslutad

Den stora sökinsatsen under söndagen blev dock resultatlös. Vid 00.30 natten till måndagen meddelade polisen att man avslutat sin särskilda sökinsats utan att hitta 17-åringen. Denna typ av insats, som tar stora resurser i anspråk kan bara pågå under en begränsad tid och när man bedömer att det är troligt att personen befinner sig i området man söker i, och är vid liv, säger Eva Lotta-Hermansson Truedsson på polisen.

– Vi har använt allt vi kan enligt räddningslagen och inte kommit vidare helt enkelt. Därför fattade man beslutet i att det inte är troligt att han skulle finnas i det här indelade sökområdet.

Polisen misstänker inte något brott i samband med försvinnandet.

Fått in flera tips

Polisen berättar att man pratat med flera personer i 17-åringens bekantskapskrets.

– Vi får även in en hel del tips och vi följer upp allt vi får in, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen.

Den försvunne 17-åringen är 175 cm lång med smal kroppsbyggnad. Vid försvinnandet hade han jeans på sig. Polisen önskar få in upplysningar på 114 14 eller, om man ser 17-åringen, på 112.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 17-åring i Ljungby

Mer i ämnet