Det blir ingen kräftskiva för Danny Saucedo på Öland Foto: TT

Polisen stoppar ”privat” kräftskiva med Danny Saucedo

Uppdaterad
Publicerad

Besökarna såg fram mot att bli underhållna av Danny Saucedo vid en kräftskiva på Hotell Borgholm på Öland. Men nu sätter polisen stopp för kalaset med hänvisning till coronarestriktionerna – något som tidningen Barometern var först med att berätta.

– Jag har fått ett samtal från polisen, att de ser det här som en allmän sammankomst, säger arrangören Pelle Aldestam till tidningen.

Beskedet kommer efter Aldestam – som är en känd konsertarrangör på Öland – redan ställt in en planerad middagsshow med Saucedo. Detta efter att myndigheterna stoppat en liknande tillställning med Saucedo för 250 gäster i Piteå. Det var artisten som var lockelsen snarare än maten, tyckte polisen.

Pelle Aldestam planerade då i stället en ”privat kväll” med högst 100 gäster från hans 1 300 vänner på Facebook. Middagsshowen skulle också strömmas via nätet – något han trodde skulle få grönt ljus.

Facebookinbjudan inte privat

Men polisen ställde sig tveksam till om hans Facebookvänner kunde räknas som gäster på en privat middag, enligt Aldestam.

SVT Småland: Du blåste av din planerade show med Danny Saucedo på Vida museum, det kan väl inte kommit som en överraskning att detta blev inställt?

- Jo, jag har pratat med polisen lokalt som sa att med privat gästlista och sittande bord var det okej. Jag tog all risk själv, det fanns inget bolag utan jag abonnerade privat.

”Orättvist och inkonsekvent”

Men du har gått ut offentligt med att vem som helst kan bli din vän på facebook, gästerna ska betala själva och du ska streama – det är väl inte privat då? 

– Någon myndighet ska inte tala om för mig hur man ska skicka ut inbjudan. Prinsessans födelsedag streamades. Herregud låt artister spela för sittande bord med avstånd, som gäller på restauranger. Det är orättvist och inkonsekvent. 

Men handlar detta om att du vill ha en privat kräftskiva, är det ett sätt att kringgå reglerna för ett offentligt evenemang, eller vill du ha uppmärksamhet kring frågan? 

– Jag är inte ute efter uppmörksamhet. Jag ville genomföra konserten med Danny och har försökt hitta ett sätt att genomföra evenemanget lagligt. Att media uppmärksammar det... det är kanske till nackdel.

”Tusentals på stränderna”

Med tanke på att det är en pågående pandemi och den här typen av evenemang kan öka risken för smittspridning – är det inte bra att det stoppas? 

– Vi håller alla med om att det behövs restriktioner. Men det är tusentals på stränderna, varenda krog är full. Men varför får inte en känd artist spela för en sittande restaurang?  

En pandemi måste vara kreativitetens moder, säger Pelle Aldestam, men berättar att beslutet gjorde att orken försvann. 

– Jag kastar in handduken helt och hållet för i år.  

Att göra evenemang? 

- Ja. 

Vad ska du göra då? 

– Vet inte. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet