Polisen: Unga i Araby radikaliseras

Publicerad

Polisen säger att de får signaler om att unga kvinnor i Araby i Växjö utsätts för våld om de inte klär sig på ett visst sätt.

– Vi märker av attityder hos unga kriminella kring hur man klär sig, hur man uppträder och hur man uttrycker sig, säger kommissarie Tomas Hermander vid polisen i Kronoberg.

– Det handlar om väldigt tydliga åsikter om hur kvinnor ska klä sig, om hur kvinnor ska bete sig och vad de ska göra. Följer man inte de egna lagar som vissa av de boende i området har så kan man bli bestraffad för det i form av olika våldsåtgärder till exempel. Det är ju en form av radikalisering när man strävar efter att nå ett politiskt mål och använder våld för att nå dit, säger Tomas Hermander.

Känner inte igen polisens bild

Men det här har Nahide Arabadji, som är tillförordnad platschef på Araby Park Arena, inte hört talas om.

– Nej, det är ingenting jag har upplevt. Vi har ju mellan 20 och 30 muslimska kvinnor som är här och idrottar var och varannan dag, säger Nahide. 

– Jag har skrivit mitt examensarbete på lärarutbildningen om hur man som pedagog eller vuxen i samhället kan märka signaler om att unga tjejer utsätts för hedersvåld så det tror jag att jag hade märkt. Jag har också en väldigt god relation till de kvinnor som är här, säger hon till SVT Nyheter.

Symboler och klotter

Men att unga tjejer utsätts för påtryckningar att bete sig på ett visst sätt är inte det enda tecknet som Tomas Hermander sett på att unga radikaliseras.

– Vi har signaler på att unga människor intensivstuderar religiösa skrifter och där menar jag att både imamen, moskéer, föräldrar och vuxna måste vara uppmärksamma på det och lära ungdomarna vad deras religion verkligen är.

– Vi har de underrättelserna att det pågår den typen av aktiviteter i området och det stödjer andra underrättelser om klotter och symboler också.  

Men Nahide Arabadji tycker inte att intensiva koranstudier behöver ha något med radikalisering att göra.

– Koranen är en central del av islam och man har alltid studerat den, menar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer