Foto: SVT

Imam ifrågasätter uppgifter om IS-krigare från Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Varken polisen lokalt eller imamen känner igen beskrivningen av Växjö som en stad varifrån människor rest för att strida för islamitiska grupper.

I en rapport som kom från Nationella operativa enheten inom polisen i veckan, NOA, pekas Växjö ut som en av de kommuner varifrån personer rest för att strida för sunniislamistiska rörelser i Syrien eller Irak mellan 2011 och 2015.

Men det här är uppgifter som polisen lokalt hittills inte haft någon kännedom om.  

Borde inte ni ha märkt av det?

– Det är svårt för mig att bedöma den information som de har, det får underrättelsetjänsten på Noa svara på, säger Tomas Hermander som är den på Kronobergspolisen som har ansvar för Arabyområdet och den stora polissatsning som inom kort ska göras i området.

”Osäker på om det är sant”

Och inte heller Ismail Abuhelal, som är imam i moskén i Växjö, känner igen att någon härifrån ska rest.

– Det borde jag ha hört någonting om. Men jag lovar att jag inte har hört nånting om det och jag är väldigt lugn med att det här inte förekommer i Växjö. Men kanske ändå har det det. Men jag är osäker på om det här är sant.

En person från området

Nahide Arabidja som jobbar på Araby park arena däremot känner till en person som har vuxit upp i Araby som har varit åtalad för terroristbrott. Men han har för längesedan flyttat till Stockholm.

– Jag vill inte påstå att det finns någon här just nu som har rest till någon konflikt. Det är ingenting jag vet alls, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer