Shameh Abdulla Zada sågs senast i sitt hem i Kalmar november 2009. Foto: Polisen och arkivbild från TT

Shameh Abdulla Zada – ett av polisens nya kalla fall

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-åriga kvinnan sågs senast i sin bostad i Kalmar på morgonen den 10 november 2009. Hon är sedan dess försvunnen och polisens kalla fall-grupp vill nu ha in tips från allmänheten kring försvinnandet. Ytterligare tre fall från Kalmar och Kronoberg är under utredning.

Shameh Abdulla Zada anmäldes försvunnen av en anhörig på eftermiddagen den dag då hon försvann. Enligt uppgifter från Polisen är det sista bekräftade livstecknet från kvinnan strax innan klockan 8 samma morgon. Hon sågs då i sin bostad i Kalmar.

Polisen tror att hon försvunnit mellan klockan 8-14 den 10 november 2009. Under utredningen har det kommit fram uppgifter som gör att polisen hanterar ärendet som mord.

Fyra fall i Kalmar och Kronoberg

Polisen har en särskild grupp som arbetar med ”kalla fall”, det vill säga ouppklarade fall som de vill ha in nya uppgifter om, för att komma vidare i utredningen. Polisens kalla fall-grupp har tidigare sökt nya uppgifter om Barbro Karlsson och Bertil Sandin som hittades döda i brandresterna från en villa i Byxelkrok i augusti 2006. Polisen tror att branden var anlagd. De söker också uppgifter om Annelie Ojonen som försvann i Färjestaden 1997 och Erik-Axel Eriksson som mördades i Växjö 1992.

Preskriptionstiden för mord och dråp togs bort 2010. Utredningar av mord och dråp som har skett efter 1 juli 1985 läggs aldrig ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.