Polisens beslut att stoppa ALV var fel – parken får rätt i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten ger Astrid Lindgrens värld rätt i att varje teaterföreställning ska betraktas som en separat allmän sammankomst. Därmed slår domstolen fast att polisens tolkning av lagen var fel.

– Det är mycket glädjande att förvaltningsrätten har samma synsätt som vi. Det var ju därför vi öppnade i somras, säger vd Joacim Johansson till SVT.

Fick stänga efter en vecka

Astrid Lindgrens värld fick stängas bara drygt en vecka efter att parken öppnats för säsongen. Detta efter att polisen tolkat lagen som att alla barnteaterföreställningarna inom området skulle betraktas som en allmän sammankomst och då inte få överstiga det då gällande taket på 50 personer. 

Något som nu alltså förvaltningsrätten bedömer var felaktigt.

– Inom temaparken anordnas nio självständiga teaterföreställningar, det vill säga flera separata allmänna sammankomster. Det innebär att den begränsning i deltagarantalet som gäller för närvarande inte ska omfatta samtliga teaterföreställningar i temaparken utan för respektive föreställning inom området, säger Peter Kristiansson, chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö i ett pressmeddelande.

– Detta kommer påverka när vi öppnar i vår oavsett hur läget är då. Nu vet vi att vi kan spela på flera scener vid samma tillfälle, säger Joacim Johansson.

”Vill ha samma förutsättningar”

Men att nöjesparker styrs genom ordningslagen tycker Joacim Johansson är helt fel. 

– Det finns en trubbighet i ordningslagen som till exempel exkluderar djurparker men inte nöjesparker. Vi vill att alla ska ha samma förutsättningar att kunna bedriva ett ansvarsfullt öppethållande. 

Astrid Lindgrens värld planerar för att kunna öppna igen någon gång under maj nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.