Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joacim Johansson är VD på Astrid Lindgrens värld. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vd:n kritisk till reglerna som ledde fram till stängning: ”Begriper det inte”

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgrens värld stänger trots att de inte är säkra på att polisen tolkat lagen rätt.
– Vi tolkar reglerna annorlunda, men vi får se om vi väljer att gå vidare med frågan rent juridiskt, det har vi inte bestämt än, säger vd:n Joacim Johansson till SVT Nyheter Småland.

Det var på fredagsmorgonen som de anställda fick veta att parken stänger på söndag och att kommer att förbli stängd året ut. Beskedet kom bara en dryg vecka efter att parken öppnat för säsongen. Enligt företaget beror det här på att de under våren fått motstridiga besked från polisen.

I maj fick ALV besked från polisen i Vimmerby att de kunde öppna under förutsättning att de, precis som exempelvis restauranger, möjliggjorde för gästerna att hålla distansen. Därför planerade de för en försenad premiär den 17 juni. Men bara en vecka innan öppningen kom polisen med nya besked.

Jämför föreställningarna med biobesök

– De säger då nej till att vi spelar på två scener samtidigt. Om vi har en scen i Villa Villekulla med 50 gäster och samtidigt kör en scen i Katthult med 50 gäster så räknar de det som 100 gäster även fast det är på helt olika platser. Och det här begriper inte jag, säger Joacim Johansson.

Joacim Johansson jämför parkens föreställningar med biografer som nu väljer att öppna upp på flera håll.

– Där visar man flera filmer samtidigt och där man sitter i lokalerna bredvid varandra. Om det kan funka där så förstår jag inte varför det inte kan funka för oss, säger han till SVT Nyheter Småland.

”Har ännu inte bestämt om vi ska gå vidare”

Varför parken valde att öppna trots att polisen sagt nej förklarar han så här:

– Hela maskineriet med omkring 500 medarbetare och gäster som redan satt i bilen till Småland i princip gjorde att vi ändå tyckte att vi behövde titta över situationen. Och vi har nog en bild av att det här är en tolkningsfråga. Men vi har ännu inte bestämt om vi ska gå vidare.

– Vi jobbar enligt den förordningen som är utfärdad. Om någon vill överklaga ett beslut av polismyndigheten så har man rätt att göra det, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i region syd till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet