Foto: Janerik Henriksson/TT

Politikerna om stängningen – vill ha hjälp från regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Från politiskt håll beklagar man den uppkomna situationen kring Astrid Lindgrens värld. Både Centerpartiet och Socialdemokraterna i Vimmerby vill nu se hjälp från regeringen.

Beskedet slog ner som en bomb på fredagsmorgonen. Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tvingas stänga. 450 anställda varslas och temaparken tros tappa 120 miljoner kronor i intäkter. Och nu hörs krav från de politiska partierna att regeringen och staten bör ingripa.

– Att förlänga omställningsstödet och att låta det omfatta också de nöjesparker som nu på grund av besked av Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter tvingas stänga är ett måste, säger Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande Vimmerby, Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden och riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) i ett gemensamt uttalande.

– Regionen har skrivit brev till regeringen i frågan och jag kommer också lyfta det på fredag då regionerna är inbjudna till en avstämning av läget med näringsdepartementet, skriver Karin Helmersson.

Vädjar till regeringen

Oppositionspartiet Socialdemokraterna i Vimmerby kommun är inne på samma linje.

”Vi vet att den socialdemokratiska regeringen gjort en massa stödpaket för företag och kulturen. Men det är dags för ännu ett paket riktat mot besöksnäringen och de kommuner som detta slår extra hårt gentemot”, skriver S på sin hemsida.

”Vi ber nu den socialdemokratiska regeringen att se över vad man kan göra för att stötta Vimmerby och dess besöksnäring efter dagens beslut”, avslutar man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet