Foto: SVT

Polisen: Lyckad insats på Araby

Uppdaterad
Publicerad

Den arton månader långa satsningen på ökad polisnärvaro i området Araby i Växjö har gett resultat.

Araby är ett av fjorton utvalda områden i landet som rikspolischefen sagt ska prioriteras. Projektet startade i slutet av februari 2016 och arton månader senare anser polisen att stämningen i området blivit lugnare.

– Vår uppfattning är att det är lugnare nu i området och det är mer lättjobbat för polisen numera. Vi märker allt färre inslag av social oro. Detta tycker vi självklart är mycket positivt, säger Admir Smailagic,  gruppchef för Arabyinsatsen. 

Läs mer: Polisen satsar på större närvaro i Araby

Cirka 280 personer har frihetsberövats misstänkta för olika brott. I merparten av fallen handlar det om olika former av narkotikabrott. Utöver det har 170 husrannsakningar genomförts och stora mängder narkotika har beslagtagits.

– Vi har lagt stor kraft på att jobba med narkotikaproblematiken i området vilket syns i våra siffror. Den öppna narkotikahandeln är tillbakatryckt nu. Narkotika ligger bakom många våldsbrott vilket gör att vi nu ser effekt även där, säger Admir Smailagic.

Polisens Arabyinsats tas nu över av områdespolisen och i övrigt fortsätter polisens arbete som vanligt i området.

Narkotika som tagits i beslag under Arabyinsatsen

Cannabis/ Hasch ca 25 kg

Cannabis växtdelar m. m 2,4 kg

Amfetamin ca 1.4 kg

Heroin ca 75 gram

Kokain ca 49 gram

LSD 53 lappar

Dopingmedel 130 ampuller

Ecstasy/ Mdma 186 tabletter, 12.4 gram kristalliserat pulver

Fentanyl 1 plåster

Narkotikaklassad svamp 3 gram

Narkotikaklassade läkemedel 2067 tabletter, 521 ml metadon.

Kat 561 gram

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.