Efter dödsskjutningen i Kalmar – nu får polisen förstärkning

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot måndag sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Funkabo i Kalmar. En person sitter anhållen och polisens teori är att dödsskjutningen är en del av en pågående konflikt mellan kriminella i Norrliden.

Den anhållne personen, som också är i 20-årsåldern, är skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.

Kommunpolis Niko Kalcidis berättar att både brottsoffer och misstänkt gärningsman är kända av polisen sedan tidigare.

Skjutningar i Kalmar

– Personer i kriminella sfärer har ofta kopplingar till varandra, för det är inte en jättestor stad, säger Nico Kalcidis , kommunpolis.

Stopp och kontroll

Flera skjutningar har drabbat Kalmar efter årsskiftet, och trots förebyggande åtgärder har alltså ännu en skjutning med dödlig utgång inträffat. Totalt har nu tre personer skjutit till döds i staden i år.

– Folk skjuter varandra för inte lika allvarliga saker i dag som man gjorde förr i tiden. Det finns en eskalering, säger Nico Kalcidis.

Polisens nuvarande arbetshypotes är att den senaste dödsskjutningen går att koppla till en pågående konflikt mellan kriminella i stadsdelen Norrliden, säger Nico Kalcidis.

Kalmarpolisen kommer nu få mer resurser för att bland annat kunna utföra fler kontroller.

– Vi ska jobba trygghetsskapande, och jobba hårdare med stopp och kontroll. Vi vill få bort vapen som rör sig ute i de här miljöerna, säger Nico Kalcidis.

Antalet dödsskjutningar ligger på en rekordhög nivå, efter en ovanligt blodig vinter/vår. Foto: SVT Design

Rekordmånga dödsskjutningar i landet

Antalet dödsskjutningar har i år varit rekordhögt, efter en ovanligt blodig vinter och vår. Hittills i år har 29 personer skjutit till döds i hela landet.

Tidigare år har antalet varit mellan 14-19 under samma period.

I Kalmar har tre personer skjutits till döds i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet