Foto: Privat

Polisman som skrek ”arabjävel” döms för olaga hot och förolämpning

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman från Kronobergs län som skrek “arabjävel” till en person vid ett ingripande i Emmaboda 2016 döms nu för olaga hot och förolämpning. Enligt tingsrätten är polismannens uttalande kränkande och vad som föranlett uttalandet gör honom inte fri från ansvar.

Det var i slutet av april 2016 som hela händelsen utspelade sig vid ett bråk på ett asylboende vid hotell Amigo i Emmaboda. Polisen omhändertog målsäganden som menar att den åtalade polismannen misshandlade honom under en bilfärd. Något som den åtalade polismannen förnekar.

Uttalanden spelades in

Målsäganden spelade samtidigt in polismannen som då bland annat kallar målsäganden för “arabjävel” och säger också ”åk hem till ditt jävla land”. Något som tingsrätten finner som förolämpning. Hotet ska ha bestått i att polismannen uttalat ”jag skall ge dig en omgång stryk riktigt, passa dig”.

Enligt polismannen rådde det upploppsstämning på platsen och målsäganden var en starkt bidragande orsak till stämningen. Polismannen berättar också att när målsäganden uttalade att han var ”nazistsvin” och att ”han inte var en riktig polis” så skällde han ut målsäganden. Han har sagt ungefär det som påstås av åklagaren.

Polismannen säger att hans uttalande inte hade med nationalitet att göra.

Tingsrätten gör bedömningen att uttalandena varit kränkande och vad som hänt före gör inte polismannen fri från ansvar.

Polismannen döms till 40 dagsböter på 390 kronor. Totalt 15 600 kronor.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har gjort bedömningen att polismannen inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polismannens utbrott spelades in – hör inspelningen här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tumult på asylboende i Emmaboda

Mer i ämnet